Stig får torsk igen

Hallandsposten.se: ”Stig Nilsson i Görvik får torsk igen”

hallandspostenGÖRVIK ”Stig Nilsson i Görvik har fiskat i alla år. Under flera år fick han knappt någon torsk alls. Men nu glittrar firrarna åter i garnen. En skarv står och sträcker på sig i vattenbrynet. Molnen spricker upp och solen strör plötsligt glitter över böljorna när Stig Nilsson kommer farandes i en pickup för att lasta över lite varor till sin fiskaffär. I lådorna finns allt det där som ska finnas i en fiskaffär. Lax, kokta havskräftor och plattfisk av olika slag. Men här finns något mera.”

”Här finns nämligen fisk som Stig Nilsson fångat i vattnen alldeles utanför knuten. Torsk och plattfisk är något av det som har fastnat i garnen de senaste dagarna. – Ja, nu får jag faktiskt torsk igen. Det började redan förra året, säger han. Han berättar att han trivs bäst när han får vara i naturen. Krabbfisket han älskade som grabb byttes ut mot yrkesfiske när han som vuxen köpte en trålare. Men känslan för havet och naturscenerierna som kommer på köpet är fortfarande densamma. – Tänk att gå ut en tidig morgon när måsarna skriker och havet ligger spegelblankt, är det inte fantastiskt!”

”Den stora trålaren har han sålt. Men fiskar, det gör han fortfarande. Så fort vädret tillåter ger han sig ut med sin lilla båt. Tidigare fiskade han mycket lax men eftersom det har blivit komplicerat på grund av att det krävs en rad tillstånd håller han sig nu mest till andra sorter. Plattfisk och torsk är något av det han brukar fiska. – Nu får jag torsk varje gång jag går ut. Det kan bli några hundra kilo åt gången. En helt annan verklighet än den som rådde för bara några år sedan med andra ord.”

”Stig Nilsson gläds åt att torsken kommit åter och han tycker att det är bra att man har vidtagit åtgärder för att rädda fisken. Men han menar samtidigt att det är fiskarna som har fått ta smällen eftersom de inte fått någon ekonomisk kompensation för att fisket minskat under tiden. Han tycker att det är svårt att jämföra fångsterna bakåt i tiden eftersom man inte tillåter samma typer av redskap i dag som man fick använda tidigare. Många av de fiskar man fick tidigare slipper undan i dag. Men som sagt, nu glimrar torsken åter i näten. – Vi får ofta stora fina torskar på tre–fyra kilon.”

(Källa: http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4146793-stig-nilsson-i-gorvik-far-torsk-igen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑