”Risken för vattenbrist har ökat”

 

Ny larmrapport: ”Risken för vattenbrist har ökat”

Enligt en ny rapport från SMHI har bristen på nederbörd förvärrat de redan låga grundvattennivåerna. I Halmstad kämpar LBVA med väldigt små marginaler.

”I juni kom glädjande rapporter om att vattenbristen avstannat något då mängden nederbörd var över det normala. Dock har utfallet under juli varit mindre positivt.”

I en ny rapport från SMHI meddelar de nu att risken för vattenbrist har ökat på många håll i landet, bland annat i Hallands län. ”Grundvattensituationen har förvärrats sedan april månad”, skriver SMHI.”

 ”I Halmstad har det sedan länge varit känt att vattensituationen varit ansträngd, då det har varit bevattningsförbud sedan den 11 april i våras. LBVAs målsättning har sedan tidigare varit att få dra ner på vattenförbrukningen 20 procent.”

”Grundvattennivåerna bedöms fortsatt vara ”under de normala”.”

”Det såg länge postivt ut och Halmstadborna lyckades minska sin förbrukning med till 17 procent. Sedan semesterperioden börjat och turisterna strömmat till har den positiva trenden dock vänt.”

”– Besparingen har legat still runt 12-13 procent i ett par veckor, om inte en månad. Initialt låg det på 17 men sedan har befolkningsmängden ökat och då steg förbrukningen, säger Jan-Åke Hansson, tillförordnad förvaltningschef för Laholmsbuktens VA.”

Vad gör ni för få folk att spara på vattnet?
– Vi har gjort utskick till alla fastighetsägare samt en del reklam. Så vi får hoppas att det åtminstone inte blir värre under augusti-september än vad det är nu.

Tror ni att man kommer att lyckas spara tillräckligt?
Ja alltså, vi måste ha tron att man lyckas spara tillräckligt. Som det ser ut nu fungerar alla maskiner men saker kan alltid gå sönder. Men det finns finns inget utrymme för några haverier. Vi har väldigt små marginaler.

Text: Andreas Norinder & Johan Olsson

(Källa: http://24halmstad.se/2017/07/26/nya-larmrapport-risken-for-vattenbrist-har-okat/)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑