Inbrotten ökar under hösten

Tänk som en tjuv – och förhindra inbrott

Risken att utsättas för villainbrott är störst nu under hösten. Därför är det viktigt att se över sitt inbrottsskydd. För att förhindra inbrott kan man ”tänka som en tjuv” och se över de svagaste punkterna i sin bostad.

• Tjuvar gillar inte att bli uppmärksammade eller sedda. Vårt bästa tips är att du och dina grannar hjälps åt och håller ögon och öron öppna. Allra bäst är om ni går samman och startar grannsamverkan i bostadsområdet. Anmäl ditt intresse för grannsamverkan till polisen i den kommun där du bor (telefon 114 14).

• Rapportera till polisen direkt om du ser något misstänkt i ditt område. Tänk på att notera så många detaljer som möjligt. Tips lämnas på telefon 11414 men ring alltid 112 vid pågående brott eller om du misstänker att ett brott kommer att ske.

• Tjuvar vill arbeta ostört i mörker bakom höga häckar och buskage. Se över belysning och tät växtlighet. Ett aktiverat larm är bra men när larmet ljuder är tjuven redan inne i bostaden.

• Om du tänker som en tjuv och synar din bostad kanske du upptäcker att du utomhus förvarar lättåtkomliga verktyg som en tjuv kan använda för att bryta sig in. Lås in stegar och andra verktyg.

• En tjuv vill snabbt sälja stöldgods. Märk, fotografera och gör en inventarieförteckning över stöldbegärliga värdesaker så att de blir svårare att sälja – och lättare att få tillbaka om de stjäls.

• Tjuvar gillar inte när altandörrar, källarfönster och fönster på nedre plan är svårforcerade med bra lås.

• Tjuvar söker efter värdesaker som är lätta att ta med. De letar först i sovrum och på toaletter. Värdefulla saker som sällan används ligger säkrast i ett bankfack.

• Tjuvar passar helst på dagtid då folk inte är hemma. Hjälps åt att hålla uppsikt i bostadsområdet. Sätt timer på lampor och radio

• Tjuvar väljer främst hus som verkar stå tomma. Om du är bortrest kan du göra några enkla saker så att huset ser bebott ut: be grannen parkera sin bil på uppfarten, be om hjälp att tömma brevlådan och att någon slänger sopor i din tunna.

• Till sist: Fortsätt tipsa polisen! Tjuvar vill inte bli iakttagna. Om du ringer oss och berättar om dina iakttagelser kanske vi får just den sista avgörande pusselbiten för att klara upp en inbrottsstöld och slutföra en brottsutredning.

(Källa: https://www.facebook.com/polisenhalland ett inlägg från 2014)

Låt oss hjälpas åt att göra hösten 2017 till den besvärligaste perioden någonsin för alla som tänker bryta sig in i andras bostäder!

Läs också: ”Extjuven: Så minskar du risken för inbrott”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑