Tempo Bäckagård börjar sälja energidryck bakom disk

”Här åker energidryckerna bort från butiksgolvet”

”Handlaren i Halmstad har tröttnat på att allt yngre barn kommer in och vill köpa – eller i värsta fall snattar – energidryck. Nu tar han bort dem från butikshyllorna.”
”– Det har gått för långt ner i åldrarna, säger Lars Söderblom Svensson.”

”Barn och tonåringar löper större risk än vuxna att drabbas av effekter som hjärtklappning och huvudvärk när de dricker energidryck med koffein, enligt Livsmedelsverket. Medlemsbutiker i Svenska dagligvaruhandel har i snart tio år haft en gemensam överenskommelse om att inte sälja till personer under 15 år.”

”Lars Söderblom Svenssons livsmedelsbutik på Bäckagård i Halmstad är en av företagen som följer den rekommendationen. Men han tycker inte att det räcker.”

”Tröttnat”

”I dagarna har han beslutat sig för att alla energidrycker – totalt 32 olika sorter – ska bort från hyllor och golv i den öppna delen av butiken. Från och med nu hanteras de som tobak och läkemedel – det vill säga att de  förvaras bakom kassan och han hoppas att fler butiker gör samma sak.”

”– Jag har helt enkelt tröttnat på att det kommer in elva-tolvåringar med famnen full av energidryck som de vill köpa. Det har gått för långt ner i åldrarna. Och en del som får nej går in och snor det istället, säger han till SVT Nyheter Halland.”

”Mest snattade varan”

”Energidrycker är den produktgrupp som det snattas mest av i Lars Söderblom Svenssons butik. – Jag skulle säga att vi har ett svinn på 4-5 burkar per dag. Det blir ganska mycket på ett år för vår lilla butik, säger han. 15-årsgränsen är en rekommendation som handeln själv tagit på sig. Det finns förslag i riksdagen om att lagstadga åldersgränsen.”

”Lars Söderblom Svensson hoppas att fler butiker ska följa hans exempel. Men att helt slänga ut produkterna ur sortimentet är inte aktuellt. – Nej, det är rätt många vuxna också som efterfrågar de här dryckerna. Om vi tar bort det helt är risken att de börjar handla även övrigt livsmedel i andra affärer och det vill vi inte. Vi har  en tuff konkurrenssituation.”

(Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/har-aker-energidryckerna-bort-fran-butikshyllan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑