Strömavbrottet i september: Kommunen gör Lex Sarah-anmälan

Kommunen gör Lex Sarah-anmälan efter stort och långvarigt strömavbrott i september

(Källa: mynewsdesk.com)

Hemvårdsförvaltningen i Halmstads kommun har gjort en Lex Sarah-anmälan i samband med ett omfattande strömavbrott den 5 september i år då över 8000 hushåll stod utan el.

Strömavbrottet fick stor påverkan på hemvårdens 500 kunder i Söndrum, Pålsbo, Tylösand och Frösakull samt Pålsbo äldreboende och äldrelägenhetshus samt Bäckagårdens kortidsenhet.

Hemvårdsförvaltningen har gjort en utvärdering av händelseförloppet och lämnat till kommunledningsförvaltningens krisorganisation, säkerhets- och trygghetsfunktion för vidare analys på kommunnivå.

Ann-Mari Mäkikangas är säkerhetsdirektör, Halmstads kommun. – Vi kan se att vi följt våra rutiner i stort, däremot finns det delar vi kan förbättra, till exempel inom kommunikationsområdet, kommenterar hon. Hemvårdsförvaltningen har under de svåra förhållandena klarat uppdraget bra med manuella rutiner, men har ändå uppmärksammat vissa risker och sårbarheter.

Hälso- och sjukvården och socialtjänsten är känsliga för elavbrott och störningar i elektroniska kommunikationsnät och elförsörjning är avgörande för att upprätthålla en säker vård och omsorg. Elavbrott kan snabbt leda till allvarliga konsekvenser och akut behov av evakuering eftersom många kunder är beroende av el för till exempel värme/ventilation och olika larmsystem.

Händelsen anmäls till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) i enlighet med gällande regelverk. Lex Sarah utgör ett lagstadgat viktigt led i kvalitetsarbetet. Ingen person kom till allvarlig skada, ett fåtal fallolyckor har förekommit.

Kontakt:

Helen Lundqvist Socialt Ansvarig Samordnare (SAS) Hemvårdsförvaltningen tel 035-137000

Gabriela Arvidsson, myndighetschef Hemvårdsförvaltningen tel 035-137000

Ann-Mari Mäkikangas, säkerhetsdirektör Halmstads kommun, tel 0702-05 06 20.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑