Bygg- och miljöförvaltningens stora tabbe i Trottaberg

(Texten nedan är hämtad från svt.se. )

Kommunen: Vi har missat att skicka ut information

Det är bygg- och miljöförvaltningen i Halmstad kommun som har i uppdrag att informera närboende vid ett beviljat marklov. Enhetschefen erkänner att man gjort en miss och att inte samtliga hushåll underrättats i tid – något som man beklagar.
(Källa: www.svt.se/nyheter/lokalt/halland) Klicka på länken för att se filmklippet.

Boende fick inget besked om bygge utanför tomten – känner besvikelse

Flera boende i bostadsområdet Trottaberg strax utanför Halmstad har ilsknat till på kommunen. När de vaknade upp en morgon hade maskiner börjat gräva upp marken utanför deras tomt – något de fick information om först i efterhand.

Sara Töttrup har bott i området tillsammans med sin man och tre barn sedan 2013. En morgon i slutet på oktober vaknade hon upp av strålkastarsken som lyste in i bostaden från trädgården. Bara någon meter från tomtgränsen hade träd sågats ner och mark rivits upp av byggarbetare och grävmaskiner. Sara menar att hon inte hade någon kännedom om att det här skulle ske.

Hon är inte ensam. Totalt sexton hushåll i området fick information först några dagar efter att arbetet startat.

Har överklagat

– Folk är rätt så sura eftersom det känns som att kommunen kör över oss, säger Sara hon.

Där det en gång var gräs och träd är det nu som ett mindre kalhygge med jordhögar. Området ska bli fyra dagvattendammar. De närboende visste om att det skulle byggas i det närliggande Ranagård. Men dammarna var en nyhet och byggstarten oklar.

De boende har nu överklagat marklovet som hamnat hos länsstyrelsen.
(Källa: www.svt.se/nyheter/lokalt/halland) Klicka på länken för att se filmklippet.

Grannar i Trottaberg får rätt – kommunens marklov upphävs

Grannarna i Trottaberg fick inte information i tid och överklagade därför beslutet om marklov. Nu får de rätt i frågan om de fyra närmsta dagvattendammarna – det beslutar Länsstyrelsen. Bygg och miljö-nämnden måste nu göra om ärendet.

– Positivt att vi fick rätt. Men skadan är ju redan skedd och jag tycker det är jättetråkigt att det blivit som det blivit. Nu har kommunen i alla fall en chans att göra rätt, säger Robin Henriksson, en av de boende i området.

”Göra om och göra rätt”

Han och flera andra blev förvånade när de en dag i slutet på oktober vaknade upp och såg hur grävmaskiner börjat gräva upp marken bara någon meter från deras tomt. Kommunen hade beslutat att det skulle byggas fyra dagvattendammar, något som enligt grannarna inte tidigare informerats om. 16 av hushållen fick information först några dagar efter byggstart.

Det här väckte frustration. Till en början hade även tiden för överklagan av kommunens marklov gått ut, men då de ansvariga insåg att man gjort en miss valde de att ge grannarna en chans att överklaga – vilket de närboende gjorde.

Nu har beskedet från länsstyrelsen kommit. Ärendet måste omarbetas.

–  Nämnden måste nu göra om och göra rätt, konstaterar Carl Magnus Billström, jurist på Halmstads kommun.

Vill ha möte

I Länsstyrelsens beslut understryks dels att grannarna inte har underrättats, men också att det i kommunens handlingar inte framgår hur nära fastigheterna som dagvattendammarna ska placeras. Det är heller inte illustrerat hur dammarna eller området runtomkring ska se ut.

I nuläget är marken utanför grannarnas bostäder en enda stor leråker. Robin Henriksson ställer sig frågande till vad som sker härnäst.

– Jag hoppas att kommunen sammankallar till ett möte med oss så att vi kan ta reda på hur man ska göra det bästa av situationen, säger han.
(Källa: www.svt.se/nyheter/lokalt/halland) Klicka på länken för att se bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑